OC-System
Veera Paroinen pelikentällä.

Veera Paroisen matka Joroisista KalPan hyökkääjäksi

OC-System sponsoroi Joroisissa kasvanutta Veera Paroista jääkiekossa. Naisten liigassa KalPaa edustava Paroinen tietää, että sponsorin merkitys on naisten jääkiekossa suuri. Joukkueen peli on ollut tällä kaudella nousujohteista, ja liigapelit huipentuivat lauantaina 18.3. pronssimitaliin. 

Veera Paroinen, 18, on ehtinyt pelata jo kymmenen vuotta jääkiekkoa. Kaudessa on 30–40 peliä ja runsaasti harjoittelua. Paroinen ei ole kuitenkaan laskenut tunteja. 

– Täytyy olla intohimoa tähän hommaan, eikä sitä voi tehdä ketään muuta kuin itseään varten. Vaikka ei aina huvita herätä kuuden aikaan aamutreeneihin, sisäinen motivaatio ja kurinalaisuus muistuttavat, että pelaan sen takia, että nautin siitä, hän kertoo. 

Lapsena Paroinen rakasti kaikkea urheilua ja kokeili monia lajeja. Kun samalla luokalla ollut tyttö aloitti jääkiekon harrastamisen, Paroinenkin päätti kokeilla. Jääkiekko vei mennessään, vaikka vanhemmat olivat aluksi epäileväisiä. Lapsi innostui monesta asiasta, ehkä jääkiekko oli vain yksi niistä.

– Emme olleet jääkiekon kanssa tekemisissä millään tavalla ennen Veeran harrastusta. Tuntui kaukaiselta ajatukselta, että häntä lähdettäisiin kuskaamaan harjoituksiin ja peleihin muutamia kertoja viikossa. Kimppakyyti luokkalaisen kanssa auttoi siinä, ja pitäähän lapsen päästä kokeilemaan, Veeran isä Tapani Paroinen muistelee. 

Veera ajattelee, että vanhemmat hieman rauhoittelivat harrastusta aluksi, mutta ovat kuitenkin aina olleet hänen tukenaan. Lapsen tavoitteelliseen harrastamiseen ja myöhemmin puoliammattilaisena pelaamiseen kuluu vanhempien aikaa ja rahaa. 

– Vanhempien pitää arvostaa lasten urheilua, oli laji mikä tahansa. Vaatiihan se priorisointia. Jostain se raha ja aika pitää ottaa. On mukava katsoa, miten tärkeä asia jääkiekosta on Veeralle tullut. Vanhempana tuntee ylpeyttä, Tapani Paroinen hymyilee.

Veera ja Tapani Paroinen Kuopiossa maaliskuisen puolivälieräpelin jälkeen.

Kausimaksut pilvissä, yritysten ja katsojien tuki ovat tärkeitä

Paroisen puheessa kuuluu kunnianhimo, jonka isä kertookin tyttärensä ominaisuudeksi. Rakkaudesta lajiin -sanonta on tuttua naisten jääkiekossa, jossa pelaajille ei makseta palkkaa. 

– Se on se iso asia, mihin monella kaatuu ammattimaisuus. Kausimaksut ovat kalliita, eikä sponsoreita riitä kaikille, Veera Paroinen sanoo. 

Kausimaksut ovat hankalia maksettavia monelle. Esimerkiksi oma osuus jäävuorovarauksista, pelireissujen hotellit, ruoat ja osuus joukkueen fysioterapeutin palkasta kuuluvat pelaajien maksamiin kausimaksuihin. 

Veera Paroinen kertoo, että suuri osa tuloista saadaan otteluiden katsojien lippumaksuista. Hän korostaakin, että naisten peleihin tarvittaisiin lisää katsojia ja lajin pitäisi saada lisää näkyvyyttä. 

Paroinen on kiitollinen häntä tukeville sponsoreille, kuten OC-Systemille. 

– OC-System oli helposti lähestyttävä Joroislainen yritys, joten ajattelin kysyä sponsoriasiaa sieltä. Halusin myös kotipaikkakunnan yritykselle näkyvyyttä, hän kertoo. 
Tapani Paroinen on ollut OC-Systemillä asentajana yli 20 vuotta, mutta toteaa, että sponsorisopimuksen solmiminen oli Veeran ja perheen äidin Maaritin tekosia.

Tärkeä pohja uralle Joroisten yleisurheilukentältä

Veera Paroisen jääkiekkoharrastus muuttui vakavaksi viimeistään silloin, kun hän muutti Kuopioon opiskellakseen urheilulukiossa. Lukiolainen kokee, että urheilu-uralle antoi hyvän pohjan erityisesti monipuolinen harrastaminen kotipaikkakunnalla Joroisissa, jossa oli mahdollisuus esimerkiksi yleisurheiluun. Jääkiekkoa hän pelasi ensin naapurikunnassa Varkaudessa. 

Kun KalPan hyökkääjältä kysyy uravalinnan hyvistä ja huonoista puolista, huonoja ei tule mieleen. Toki harjoittelu vie paljon aikaa ja urheilija tekee tiettyjä valintoja elämässään. Urheilu antaa kuitenkin paljon. 

– Tästä saa paljon ystäviä ja kokemuksia, joita ei saa muualta kuin urheilusta. Muihin kavereihin ei tule aivan samanlaista tunnesidettä kuin joukkuekavereihin. Vaikka ei oltaisi niin läheisiä, ollaan kuitenkin yhdessä samaa joukkuetta. Tässä pääsee myös kehittämään itseään ja testaamaan, mihin kaikkeen pystyy, Paroinen luettelee. 

Nuorille jääkiekosta haaveileville tytöille Veera Paroisella on yksi neuvo:

– Vanhemmat eivät ole aina oikeessa. Jos jotain haluaa oikeasti tehdä, sitä pitää tehdä!

Pääkuva: Veera Paroinen viime vuonna pelaamassa TPS:ää vastaan Kuopiossa. Kuva: Ukko Juntunen