OC-System

Aarne Solvak ostopäälliköksi OC-Systemille

OC-System aloittaa aiempaa systemaattisemman koneiden ja materiaalien kilpailutuksen. Tavoitteena on laajentaa toimittajaverkostoa, kehittää oston teknistä asiantuntemusta ja parantaa näin sekä tuotteidemme toimitusvarmuutta että varmistaa hyvä hinta-laatusuhde asiakkaillemme jatkossakin. Projektia vetää tuore ostopäällikkö Aarne Solvak.

– OC-Systemillä on hyvät yhteistyökumppanit, mutta asiaa kannattaa katsoa laajemmin. Saisiko esimerkiksi metallileikkeitä ja verkkoja paremmalla hinnalla, laadusta kuitenkaan tinkimättä, ostopäällikkö Aarne Solvak pohtii.

Ottamalla ostotoiminta tällä tavalla tarkempaan tarkasteluun halutaan varmistaa mahdollisimman hyvä hinta-laatusuhde asiakkaille jatkossakin nykyisestä epävakaasta markkinatilanteesta huolimatta. Toimittajaverkoston laajetessa myös toimitusvarmuus paranee.

Ostotoimintojen analysoinnin lisäksi Solvak varmistaa, että olemassa olevat laitteet ovat kunnossa ja parhaalla mahdollisella tavalla säädetty. Projekti alkaa kuitenkin kilpailutuksella ja yritykseen tutustumisella.

– Nyt ei istuta koulutuksessa ja tehdä läksyjä. Sen sijaan opimme toisiltamme käytännön työn kilpailutusten ohessa. Tutustun OC-Systemin tapoihin tehdä asioita. Voin tehdä ehdotuksia ja toisaalta oppia uusia ja parempia tapoja tehdä, Solvak kertoo.

Rautainen ammattitaito teollisuuden alalta

Solvakilla on vankka ymmärrys metallialasta ja kokemusta sekä teknologian prosesseista että käytännön työstä. Hän on koulutukseltaan hienomekaniikkainsinööri ja työkokemusta löytyy muun muassa suunnittelijainsinöörinä ja ostajana eri tehtailla. Autojen turvavöitä valmistavalla tehtaalla kaikki laitteet ja varaosat kulkivat miehen käsien kautta. Vuonna 1995 Solvakille tarjoutui tilaisuus osoittaa taitonsa suuren projektin johdossa.

– Minulle heitettiin haaste jäätelötehtaan rakentamisesta ja otin sen vastaan. Balbiinon tehdas Virossa on minun käsialaani. Toimitusjohtajana rakensin ihan nollasta niin organisaation kuin tehtaan, hän kertoo.

Pitkän uransa varrella Solvak on ollut pääjohtajana vastuussa toisenkin tehtaan rakentamisesta, tällä kertaa paperituotteita valmistavasta. Projektiin kuuluivat tehtaan siirtäminen Pohjois-Irlannista Viroon, organisaation perustaminen ja tuotannon aloittaminen.

Solvak myi pitkään jäätelönvalmistuskoneita Baltian maissa ja muualla Itä-Euroopassa. Viime vuodet hän toimi rengasketju Vianorin johtajana Virossa. OC-Systemillä hän vahvistaa oston teknistä osaamista.

Toiminnan kehittäminen vaatii yhteistyötä

OC-Systemin henkilöstö ja muut sidosryhmät voivat olla Solvakiin yhteydessä kaikissa ostoihin liittyvissä asioissa. Hän korostaa, ettei tuotantoa voi erottaa muista yrityksen toiminnoista.

– Ostopalvelun täytyy hankkia tuotannolle sopivat materiaalit. Pitää ottaa huomioon esimerkiksi koostumus ja työstömenetelmät. Asiat käyvät käsi kädessä. Minun kanssani voi puhua kaikista näistä. En vielä tunne tuotannon yksityiskohtia, mutta ymmärrän prosessin.

– Aina kun tehdään kilpailutuksia, pitää ymmärtää kaikenlaista teknologisesta prosessista. Siitä minulla on paljon kokemusta. Laatu riippuu monesta pienestä asiasta, hän jatkaa.

Solvak on huomannut, että OC-Systemin työntekijöillä on paljon halua yhteistyöhön. Lomien jälkeen projekti on alkanut rullata. Innokas kuorolaulaja ja harrastajateatterinäyttelijä onkin iloinen syksyn tulosta.

– Nyt kun lämpö on loppunut, on voinut alkaa kunnolla työskennellä. Toivotan kaikille viileää ilmaa ja viileää ajattelua!