OC-System

OC-SYSTEM 30 // Riku Räisänen, toimitusjohtaja: ”Siinä työni tarkoitus konkretisoitui”

30-vuotisjuhlamme kunniaksi julkaisemme 3-osaisen juttusarjan eri näkökulmista, joista viimeisimpänä toimitusjohtaja Riku Räisäsen läpileikkauksen, miten tähän on tultu ja mitä tästä eteenpäin on luvassa.

”OC-Systemin 30 vuotta on ollut ainutlaatuinen, niinkuin kaikkien yritysten tarinat ovat. Tarinasta ainutlaatuisen tekevät ihmiset. Henkilöstö, asiakkaat ja yhteistyökumppanit. Vaikka työurat ovat OC-Systemillä pitkiä, näiden vuosien aikana jo kymmenet ihmiset ovat olleet mukana OC-Systemin tarinassa. Kolmenkymmenen vuoden aikana on ollut noin 15 000 projektia eri puolille maailmaa. Ja mikä on erityisen hienoa, yrityksen ensimmäinen työntekijä on edelleen OC-Systemissä töissä.

OC-Systemin liiketoimintasuunnitelma valmistui Rautaruukin Hämeenlinnan tehtaan tuella hankkeessa, jossa työntekijät saivat ehdottaa uusia käyttökohteita teräkselle. Pauli Räisäsen (kuvassa oik.) ehdotus sisälsi teräselementeistä valmistettavat, helposti koottavat ja purettavat suojaseinät sekä katokset rakennustyömaille. Tuotanto käynnistyi kahdessa tehdashallissa Joroisissa vuonna 1992. Riku Räisänen (vas.) aloitti toimitusjohtajana OC-Systemissä 2019 toimittuaan ensin muissa tehtävissä vuodesta 2005 alkaen.

Periaatepäätös toimia Suomessa on auttanut yli kriisien

Viime vuodet 2020–2022 ovat olleet poikkeuksellisia koronapandemian vuoksi ja jo ennen Ukrainan tilannetta globaalien kuljetus- ja materiaalihaasteiden johdosta. Periaatepäätöksemme on alusta alkaen ollut toimia Suomessa ja hankkia kaikki päämateriaalit Suomesta. Se on osoittautunut hyväksi päätökseksi ja auttanut yli kriisien. Olemme olleet onnellisessa asemassa ettei toimitusketjuun ole tullut suuria haasteita tai katkoksia. Myöskään rahtien hinnat Aasiasta eivät ole vaikuttaneet meihin. Tästä kiitos pitkäaikaisille toimittajillemme, kuten SSAB:lle, Parocille, Pursolle ja monelle muulle.

Onneksi henkilöstömme on säästynyt Covidin pahemmilta oireilta. Vaikka kahden vuoden hippaleikin jälkeen kahden viikon aikana OC-Systemissäkin oli enimmillään 15 henkeä sairaslomalla Covidin vuoksi.

Tänä vuonna Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti koko Euroopan tilanteen. OC-System on tehnyt historiassaan projekteja Venäjälle, mutta ei suoraan venäläisille yrityksille vaan asiakkaidemme omistamille tytäryhtiöille. Olemme jo kauan sitten tulleet siihen johtopäätökseen, että suorat kaupat Venäjän markkinaan ovat liian haastavia ja riskialttiita meille. Siksi olemme toteuttaneet projekteja vain hyvin tuntemillemme toimijoille.

Kuluneena vuonna tilauskanta on rikkonut jo useasti kaikkien aikojen ennätyksen

Kulunut vuosi 2022 on ollut ennätyksellisen kiireinen. Tilauskanta on rikkonut useamman kerran kaikkien aikojen ennätyksen, parhaimmillaan on menty noin 30 % sen yli. Tästä on tulossa liikevaihdolla mitattuna ennätysvuosi. Syy, miksi vuosi on ollut ennätyksellinen, on varmasti monien asioiden summa. Asiakkaamme ovat ennakoineet tilauksia ja tilanneet projekteja hyvissä ajoin. Myös Covidin aiheuttamat haasteet ovat siirtäneet asiakasprojekteja eteenpäin ja niitä on toteutunut vuonna 2022 ennätyksellisen paljon. Tämä näkyi vuoden 2021 liikevaihdossa, joka oli reilut kymmenen prosenttia alempi kuin olimme arvioineet. Kuluva vuosi tulee jossain määrin siis paikkaamaan viime vuoden matalampaa liikevaihtoa.

Seuraavaa suurempaa investointia valmistellaan vuodelle 2025

Kun katsotaan historiaa taaksepäin, voidaan todeta, että noin 10 vuoden välein olemme investoineet noin miljoonan euron verran, joka on ollut edellytys pitää yritys toimivana ja kehittyvänä. Samaa aikajanaa käyttäen valmistelemme jo seuraavaa suurempaa investointia vuodelle 2025.

Suuria virstanpylväitä OC-Systemin historiassa oli vuosi 2000, jolloin kilpailijamme Meluntorjunnan osto avasi meille paperiteollisuutta ihan eri tavalla. Yrityskauppa toi OC-Systemille asiakkuuksia metsäteollisuudesta, joka oli Meluntorjunnan vahva toimiala.

Myös vuoden 2005 OC10-linjan kehittäminen ja rakentaminen oli merkittävä virstanpylväs, ja vuoden 2015 maalaamon laajentaminen ja modernisointi oli yksi yksi kasvua mahdollistava investointi.

“Olen etuoikeutettu, että olen voinut tehdä töitä vanhempieni kanssa”

Henkilökohtaisesti OC-Systemin historia on vahvasti osa omaa historiaani. Isäni Pauli oli nuoruudessani melko intensiivisesti OC-Systemin toiminnassa mukana. Itse olin kesätöissä OC-Systemillä ja niiden kesien aikana tajusin, että minussa ei mene hyvä tuotannontekijä hukkaan ja minun kannattaa keskittyä opiskelemaan jotain muuta.

Kävi kuitenkin niin, että aloitin työt OC-Systemillä 1.4.2005. Olen useamman kerran kertonut tarinan, kun tammikuussa 2005 ollessani vielä Helsingissä töissä juttelin kuntosalilla tutun pieksämäkeläisen kanssa, joka kysyi, että koskas Riku menee töihin isän firmaan. Täysin päättäväisenä sanoin, etten koskaan. Kysyin samoin Jarmolta, että koskas Jarmo menee isän rakennusfirmaan töihin Pieksämäelle. Jarmo vastasi, että ei koskaan. No, kesällä 2005 Jarmo soitti ja kysyi, miten menee? Minä olin aloittanut OC-Systemissä ja Jarmo rakennusliike Lempisellä.

Vuodet ovat olleet mielenkiintoisia ja vaihtelevia. Näin jälkikäteen ajateltuna olen etuoikeutettu, että olen voinut tehdä töitä vanhempieni kanssa samassa yrityksessä, vaikka sitä ei päivittäisessä toiminnassa ajattelekaan. Työasiat ovat työasioita ja siviiliasiat ovat siviiliasioita. Itseäni esimerkiksi joskus huvittaa, kun kysytään mitä äidille kuuluu. Tekee mieli vastata, että eiköhän sille kuulu hyvää, mutta hän on kyllä ostaja täällä tehtaalla. Tosin vastaan yleensä kysyjälle, että hyvää.

“Teemme asiakkaiden työpaikoista turvallisempia ja viihtyisämpiä”

Toinen asia, josta olen kiitollinen, on se, että saan tehdä työtä jolla koen olevan merkitystä. Teemme asiakkaiden työpaikoista turvallisempia ja viihtyisämpiä.

Kerran kahden pehmopaperikoneen väliin tehdyn valvomon uusimisen jälkeen yksi käyttäjä sanoi, että hän ei ole niin väsynyt työpäivän jälkeen kuin ennen. Silloin työni tarkoitus konkretisoitui selkeästi. Myös se, että saamme tehtyä kauppaa ja sitä kautta meidän ihmisille on töitä ja Joroisissa on työpaikkoja, on merkittävä asia. Olen usein sanonut, että olisin todella huono radiomainosten myyjä, koska tuntuisi, että sillä ei ole mitään merkitystä.

Vuosien varrella on kuitenkin ollut kovia paikkoja, jotka ovat pysäyttäneet. Yksi niistä on pitkäaikaisen työntekijämme menehtyminen lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli iso osa OC-Systemin tarinaa.

“Tulevaisuus näyttää hieman epäselvältä

Nyt, kuten aina suurten muutostilanteiden yhteydessä, tulevaisuus näyttää hieman epäselvältä. Asiakkaillamme on tilauskirjat täynnä, mutta sotatilanne Euroopassa, energian hinta ja saatavuus voi sotkea markkinoita lähiaikoina.

Tulevaa talvea ja tulevaisuutta leimaa ja puhuttaa edelleen paheneva energiakriisi. Koskaan ennen ei sähkön hinnasta ole puhuttu OC-Systemillä yhtä paljon kuin tänä kesänä. On vertailtu jokaisen omaa sähkösopimuksen tai uuden sopimuksen hintaa, kun on jouduttu uusimaan päättyviä määräaikaisia sopimuksia. OC-System, kuten jokainen meistä, kohtaa energian hinnan nousun jollakin tasolla. Jo nyt sähkön hinnan nousu on ollut merkittävä ja edistänyt sähkön säästöön pyrkiviä toimenpiteitä.

Paljon on puhuttu tulevasta taantumasta, joka Eurooppaa ja mahdollisesti koko maailmaa odottaa. Samassa tilanteessa ollaan oltu aikaisemminkin. Meille ei yrityksenä ole muuta mahdollisuutta kuin kehittää toimintaamme ja osaamistamme vastaamaan tulevaisuuden haasteita. Mika Waltarin Sinuhea lainaten vaatteiden repiminen ja tuhkan ripotteleminen päälle ei auttanut Sinuhea eikä se auta meitäkään.

Ensi vuodelle on jo tarjottu isoja projekteja

Useiden asiakkaiden tilauskanta on edelleen ennätystasolla, joten tulevaisuuteen menemme toiveikkaina. Lähes kaikki teollisuuden toimijat, ainakin konepajateollisuudessa, ovat liikenteessä hyvällä tai huipputilauskannalla. Yhteisenä haasteina kaikilla on materiaalien saatavuus, hinnat ja rekrytointien haasteet. Tarjousten voimassaoloaikoja on jouduttu siksi lyhentämään ja toimitusaikoja pidentämään meilläkin poikkeuksellisen pitkiksi.

Tulevaisuus näyttää samaan aikaan sekä kiinnostavalta että haastavalta, kuten aina eteenpäin katsoessa kun ei ole tietoa, millaiset muuttujat yrityksemme toimintaan vaikuttavat. Me teemme parhaamme kehittääksemme toimintaamme ja uskon, että se vastaa tulevaisuuden haasteisiin. OC-System ei ole valmis eivätkä työpaikat vielä turvallisia, tarvetta ja tekemistä siis riittää.

Haluaisin esittää kiitoksen kaikille OC-Systemillä töissä oleville sekä jo eläkkeelle siirtyneille. Samoin asiakkaille ja yhteistyökumppaneillemme. Tätä yritystä ei olisi ilman teitä. Te olette osa tämän yrityksen olemassaolon tarkoitusta.”

Riku Räisänen