OC-System
Pasi Häkkinen testaa eksoskeletonia eli ulkoista tukirankaa. Nosto on OC-Systemillä tehtävässä työssä hetkellistä.

Ulkoisen tukirangan hyödyt tulevat esiin pitkäkestoisessa työssä

OC-Systemin työntekijät pääsivät testaamaan eksoskeletoneita eli ulkoisia tukirankoja Joroisissa. JAMKin tutkimushankkeessa testataan sekä laboratoriossa että todellisessa työssä, miten uusi teknologia keventää lihasten työkuormaa. Alustavat tulokset kertovat odotetusti, että ulkoisen tukirangan hyödyt tulevat esiin pitkäkestoisessa työssä, jossa kädet pidetään koholla. OC-System osallistui JAMKin tutkimushankkeeseen työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

OC-Systemillä tavaroiden nosto on vain hetkellistä

Uutta teknologiaa on tärkeää testata oikealla työpaikalla luonnollisissa olosuhteissa. OC-Systemin pintakäsittelijät Pasi Häkkinen ja Toni Honkapuro testasivat paria eri laitetta kahdessa eri työtehtävässä. 

Maalaamossa eksoskeletonien toimintaa kokeiltiin maalattavien kappaleiden ripustamisessa eli eri kokoisten kappaleiden laittamisessa ripustuskoukuilla maalauskiskoille. Toinen testi tehtiin OC10-elementtilinjan panostamisessa, kun teräskasetteja laitettiin robottilinjan häkkeihin. Molemmissa työtehtävissä tavaroiden nostaminen on hetkellistä, vain muutaman sekunnin kestävää. Hankkeen alustavista tuloksista selviää, että OC-Systemillä tehtävä työ on sen luonteista, että eksoskeletonit eivät tuo siihen helpotusta. 

– Esimerkiksi sähkömiehillä ja putkimiehillä eksoskeletonit voisivat toimia paremmin, koska heidän työhönsä kuuluu pidempikestoista käsillä työskentelyä hartiatason yläpuolella. Meillä osan aikaa laitteisto oli enemmän tiellä, toteaa Pasi Häkkinen.

Videolla näkyy liikerata OC10-elementtilinjan panostamisessa.

Puolen minuutin nosto tuo hyödyt esiin

JAMKin vanhemman tutkijan, projektin vastaavan tutkijan Juha-Pekka Kulmalan mukaan tulos oli odotettu. 

– OC-Systemin yhdessä työtehtävässä kurotettiin hetkellisesti tosi korkealle, jolloin ulkoinen tukiranka haittasi liikettä ja jopa lisäsi lihasten kuormitusta, Kulmala toteaa. 

Ennen työpaikoilla tehtäviä kokeita on suoritettu laboratoriotestejä. Ne ovat tuottaneet hyviä tuloksia, kun on kyse staattisesta työskentelystä.  

– Labrassa tietyissä suorituksissa lihastyötä voidaan keventää noin 20 % ja jopa enemmänkin. Testasimme esimerkiksi ruuvin poraamista kattoon. Kolmenkymmenen sekunnin kohdalla eksoskeleton alkaa helpottamaan tuntuvasti lihaskuormitusta, Kulmala tiivistää hankkeen alustavia tuloksia. 

OC-Systemin testaus oli hankkeen ensimmäinen työpaikalla tehtävä testaus. Seuraavaksi eksoskeletoneita testattiin kahdella muulla työpaikalla. Tulosten analysointi on niiden osalta vielä käynnissä. 

Pasi Häkkinen sai apua eksoskeletonin pukemisessa.
OC-Systemin pintakäsittelijä Pasi Häkkinen saa ulkoisen tukirangan päälleen JAMKin Toni Pekkolan avustuksella. Kuva: OC-System

Erilaisiin töihin sopivat eri laitteet

Tutkimus on antanut hyödyllistä tietoa eri eksoskeletonien eroista. Alustavien tulosten mukaan yksi laitteista keventää työtä jo hieman hartialinjan alapuolella, mutta hyöty pienenee kurotettaessa ylöspäin. Muut kolme laitetta keventävät työtä hartialinjan yläpuolella. 

–  Sellainen laite, joka helpottaa työskentelyä sekä alhaalla että ylhäällä olisi monikäyttöisin, mutta valitettavasti tällaista ei ole vielä kaupallisesti saatavilla. Nostotyötä helpottamaan on olemassa omat laitteensa, Kulmala toteaa.

JAMK-tutkijat kuvaavat OC-Systemin Pasin työskentelyä.
JAMKin tutkijaryhmä kuvaa Pasi Häkkisen työntekoa maalaamossa. Mittaus tehtiin ensin ilman ulkoista tukirankaa ja sitten sen kanssa. Juha-Pekka Kulmala seisoo oikealla. Kuva: OC-System

Mittaukset ja eksoskeletonien kehitystyö jatkuvat

Kulmala pitää alustavia tuloksia rohkaisevina ja uskoo, että ulkoisesta tukirangasta on apua monessa työtehtävässä. Hän on tyytyväinen myös OC-Systemin mittauksiin. 

– Testaus oli positiivinen kokemus, vaikka laitteistosta ei ollutkaan hyötyä. Testaajat olivat innokkaita kokeilemaan uutta innovaatiota ja puhuivat suoraan. Laitteet kehittyvät koko ajan. Ehkä parin vuoden päästä voisi olla sellainenkin, joka keventäisi lyhytaikaista nostotyötä. Sellaista ei tosin ole vielä näköpiirissä, Kulmala sanoo. 

– Laitteista voi olla hyötyä, kun ne kehittyvät lisää. Vuosien päästä ne voi olla helpompi pukea päällekin, Pasi Häkkinen lisää.

Pääkuva: OC10-elementtilinjan panostamisessa testaaja Pasi Häkkinen ei joutunut pitämään käsiään hartialinjan yläpuolella kovin kauaa. Siksi ulkoisesta tukirangasta ei saatu irti samoja hyötyjä kuin laboratoriotestauksessa. Kuva: OC-System