OC-System
OC-System tekee hiilijalanjäljen laskentaa apunaan Navitas.

Tuotannon hiilijalanjäljen laskenta etenee OC-Systemissä

OC-Systemillä on käynnissä yrityksen hiilijalanjäljen laskenta, jossa arvioidaan myös toimitusketjun epäsuoria päästöjä GHG-protokollan Scope 3:n mukaisesti. Kevään 2025 aikana asetettavien tavoitteiden ja seurantasuunnitelman jälkeen vuorossa on tuotekohtainen hiilijalanjäljen laskenta, jota tullaan tekemään askel kerrallaan lähivuosina. 

Tuotannon hiilijalanjäljen laskentaa OC-System on toteuttanut Pohjois-Savon alueen yrityksille suunnatun EU-osarahoitteisen KiertoKasvu-hankkeen tuella. 

– OC-Systemin kanssa tilanne on hieno, sillä he ovat tarttuneet itse laskentaan ja toteuttavat sitä melko itsenäisesti. Näin oppi jää omaan taloon. Meidän roolimme on olla asiantuntija-apuna ja henkisenä tukena, sanoo Jaakko Lappalainen Varkauden kaupungin elinkeinoyhtiö Navitas Kehitys Oy:stä, joka toimii projektivastaavana KiertoKasvu-hankkeessa.

Yrityksen kokonaispäästöjen laskenta antaa hyvän kuvan lähtötilanteesta

Lappalaisen mukaan monessa yrityksessä lasketaan ensin toiminnan kokonaispäästöt ja saadaan näin selville kokonaiskuva lähtötilanteesta. Siitä voi myöhemmin siirtyä laskemaan tuotekohtaista hiilijalanjälkeä. Lappalainen muistuttaa, että jos haluaa tuotteiden olevan todenmukaisesti verrattavissa muiden valmistajien tuotteisiin, tarvitaan kolmannen osapuolen todentaminen ja EPD-kortit (Environmental Product Declaration). Näin voidaan osoittaa myös kilpailuetua.

– OC-Systemissä hiilijalanjälki ja muu ympäristödata tulevat olemaan perusparametreja muiden tuotetietojen joukossa. On luonnollista lisätä tieto jatkossa kaikkiin tuotteisiin, kertoo Leo Kokkonen, joka konsultoi OC-Systemiä puolen vuoden pituisessa Eura-hankkeessa, jossa myös selvitetään yritystoiminnan kestävyyttä. 

Kun tarkastellaan kokonaiskuvaa yrityksen päästöistä, ne jaetaan usein GHG-protokollan (Greenhouse Gas Protocol eli Kasvihuonekaasuprotokolla) mukaisesti kolmeen kategoriaan: 

  • Scope 1:ssä otetaan lukuun yritystoiminnan suorat päästöt. 
  • Scope 2 ulottuu epäsuoriin päästöihin, kuten energian ja sähkön tuotantoon. 
  • Scope 3:ssä tarkastellaan yrityksen toimintaan liittyviä päästöjä koko toimitusketjussa. Tähän kuuluvat esimerkiksi raaka-aineiden valmistuksesta aiheutuvat päästöt.

– OC-Systemissä on nyt kasattuna tiedot Scopeista 1 ja 2, ja Scope 3:n laskennan odotetaan valmistuvan kevään aikana, Kokkonen sanoo. 

Osaksi tuotannonohjauksen rutiineja

OC-Systemissä on tavoitteena sisällyttää hiilijalanjäljen laskenta yrityksen sisäiseen tuotannonohjausjärjestelmään. Näin tarvittava ympäristödata saadaan helposti raportointikäyttöön jatkossa. Toisaalta data näyttää kehityskohteet omassa toiminnassa.

– Tässä OC-System osoittaa edelläkävijyyttä. Hiilijalanjälkeen liittyvä tieto voidaan käsitellä vaivattomasti niin, että se ohjaa yrityksen toimintaa, Lappalainen sanoo. 

OC-Systemissä hiilijalanjäljen laskentaa toteuttanut Kokkonen korostaa, että laskennan ei tarvitse olla ylivoimaisen monimutkaista. 

– Uudet tiedot on helppo lisätä olemassa oleviin prosesseihin, kunhan on tehty hyvä pohjatyö ja dataa on saatavilla, Kokkonen sanoo. 

Haasteellisinta on kerätä dataa toimittajaverkostosta

Datan saatavuus ei kuitenkaan ole aina itsestäänselvyys, varsinkaan pitkissä toimitusketjuissa. 

– Kun Scopeja mennään eteenpäin, tiedon tarve lisääntyy aina. Datankeräämisen vaiheessa tiedon tallentamisen muotokin vaatii yleensä kehittämistä. Tässä valutetaan vastuuta myös toimittajille. Arvoketjussa vaatimustaso vastuullisuudessa kasvaa, Lappalainen sanoo. 

Esimerkiksi tuotannossa käytettävien materiaalien analysointi on usein haastavaa. Materiaalien massat pitäisi selvitä tukkurien ja tuottajien toimittamista tiedoista. 

– Ongelmana voi olla, missä muodossa tukkureilta, tuottajilta ja osavalmistajilta saadaan tietoja, tulevatko ne vain artikkelikohtaisesti vai saadaanko myös materiaalien massat, jotka ovat tärkeitä, sillä laskennat perustuvat painoon. Hankinnan ohjeistusta ja linjauksia onkin usein syytä kehittää, arvioi Lappalainen.

Vastuullisuuden kehittäminen ja siitä viestiminen kiinnostaa jo yrityksiä

OC-Systemin kohdalla hiilijalanjäljen laskenta on vielä kesken, joten on hankalaa arvioida, mitkä ovat yrityksen suurimpia päästölähteitä. 

– Yleisesti energiankäyttö ja materiaalit aiheuttavat suuren osan päästöistä tämän tyyppisissä yrityksissä. Tuotteita valmistettaessa fokus on usein materiaalinkulutuksen tehostamisessa, Lappalainen kertoo. 

OC-Systemillä tullaan tarkastelemaan esimerkiksi propaanin käyttöön ja energiankulutukseen liittyviä asioita, samoin kuin materiaaleja ja hukkavirtoja. 

KiertoKasvu-hankkeen projektipäällikkö, Navitaksen Johanna Räikkönen kiittelee OC-Systemiä siitä, että hiilijalanjäljen laskentaan lähdettiin mukaan. 

– Lisäksi on hienoa, että uskalletaan viestiä. Kerrotaan avoimesti ja konkreettisesti, mitä ollaan tekemässä ja iloitaan omista onnistumisista. Tavoitteista kertominen julkisesti myös sitouttaa tavoitteisiin. Tähän voisi rohkaistua moni muukin yritys, Räikkönen vinkkaa. 

Räikkösen arvion mukaan vastuullisuus kiinnostaa yrityksiä yhä enemmän. 

– Suunta on oikea, mutta vauhti voisi olla kovempikin. Yritykset ovat kyllä lähteneet kartoittamaan omaa toimintaansa, mutta aidot strategiset valinnat ja se, että vastuullisuus ohjaisi toimintaa, on vielä harvassa, hän pohtii. 

– Suunnannäyttäjiä toki on. Esimerkiksi iso ostaja voi vaatia hiilijalanjäljen laskentaa, jolloin laskenta lisääntyy. Tässäkin vuoropuhelu on tärkeää, hän lisää. 

Räikkönen vinkkaa, että omaa hiilijalanjälkeä voi lähteä laskemaan esimerkiksi Savon ammattiopiston Konepajoille suunnatulla ympäristömittareiden laskurilla

– Scopet 1 ja 2 kun laskee ensin, pääsee jo ihan hyvään yleiskuvaan. Nämä yritys pystyy yleensä itsenäisesti toteuttamaan. Tämän jälkeen voidaan ottaa konsultti mukaan ja saadaan tarkka laskelma tuotekohtaisesti, Lappalainen selventää. 

Muista yrityksen vastuullisuustyössä ainakin nämä:

  • Vastuullisuus on aitoja strategisia valintoja, jotka ohjaavat koko yrityksen toimintaa, ei yksittäinen projekti. 
  • Hiilidioksidipäästöjen laskennan voi hyvin aloittaa yrityksen kokonaispäästöistä ja edetä kohti tuotekohtaisia päästöjä.
  • Päästöjen laskenta kannattaa sisällyttää tuotannonohjausjärjestelmään, mikä helpottaa muun muassa raportointia. 
  • Vaatimustaso vastuullisuudesta kasvaa arvoketjussa. Vuoropuhelu ja yhteistyö ovat erityisen tärkeää, jotta vaatimuksiin pystytään vastaamaan. 
  • Omista onnistumisista ja haasteista saa ja kannattaa viestiä. 

______________________

KiertoKasvu-hankkeen tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja lisätä yritysten ympäristöosaamista. Mukana on useita yrityksiä Pohjois-Savon alueelta. Reilun 2,5 vuoden aikana yritysten kanssa toteutetaan tarpeen mukaan joko hiilijalanjälkilaskentaa, Motivan mallin mukaisia materiaalikatselmointeja tai ympäristövaikutusten arviointia ja seurantaa. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hanke on saanut 75 % Pohjois-Savon liiton EAKR-tukea, 10 % yritysrahoitusta ja 15 % koostuu kunta- ja omarahoituksesta. Hankkeen toteutusaika on 2.1.2023 – 31.12.2025.

OC-System selvitti viime vuonna ELY-hankkeessa myös ESG- ja sidosryhmädialogin näkökulmista tilannekuvaansa ja rakensi vastuullisuusohjelman rungon yhteistyössä vastuullisuusviestintään erikoistuneen Viestintätoimisto Meditan ja todentamisratkaisuja tarjoavan Ceriffin kanssa. 

Pääkuvassa: Konsultti Leo Kokkonen ja OC-Systemin toimitusjohtaja Riku Räisänen.

Lue lisää OC-Systemin vastuullisuusprojekteista: